Amaryllis in wax

Amaryllis in wax

Deze amaryllisbollen in wax zijn van superkwaliteit. Ze bloeien gegarandeerd vanaf 3-6 weken na aankoop zonder dat je er iets aan hoeft te doen

Dit is wel een heel bijzonder aanbod: extra grote bloeibare amaryllisbollen die beschermd worden door een fraaie, creatieve waslaag. Iedere bol is een kunstwerk op zich! Maar het wordt nog veel mooier als de bol na 3-6 weken ook nog geweldig gaat bloeien. Het is bijna onvoorstelbaar dat dat kan. Maar je zult het zelf zien. Er is niets voor nodig en je hoeft er ook bijna niets aan te doen. Zet de bol op zijn spiraalvoet op een lichte plek en het wonder gaat al gauw beginnen.  Amaryllissen in wax zijn namelijk zogenaamde droogbloeiers. Alles wat de bol nodig heeft om te gaan bloeien, zit er al in. Zelfs het water dat daarvoor nodig is. Je houdt het niet voor mogelijk, maar het is echt waar. Er gaan enorme bloeistelen uit de top van de bol groeien – de neuzen daarvan zijn al zichtbaar als je de bol koopt – en daaraan verschijnen grote bloemen als gigantische, sierlijke juwelen in fraaie kleuren. Amaryllisbloemen zijn echt prachtig! Ga er zelf van genieten of geef zo’n bol in wax cadeau aan iemand waar je van houdt. Een fantastisch kerst- of nieuwjaarsgeschenk.

De bolplanten die wij amaryllis noemen, heten eigenlijk Hippeastrum. Hippeastrum is een plantengeslacht uit de familie van de amaryllisachtigen (Amaryllidaceae). Die familie telt ca. 30 geslachten, waar onder andere ook de narcissen, de Clivia, de Alstroemeria en de (sneeuw)klokjes (Galanthus) toe behoren. Ook het echte geslacht Amaryllis wordt ertoe gerekend – dat bestaat dus ook, maar de planten uit dat geslacht zien er heel anders uit dan de Hippeastrum waar we het hier over hebben. Dat Hippeastrum toch de Nederlandse naam  amaryllis heeft, komt doordat ze vroeger wel tot het geslacht Amaryllis werden gerekend. De amaryllissen in wax die GroenRijk nu voor je heeft, behoren allemaal tot de grote groep Hippeastrum-hybriden, waarvan de herkomst  uit kruisingen tussen de ruim twaalf soorten Hippeastrum niet meer te achterhalen valt. Maar deze hybriden vormen wel de sterkste stelen en de grootste bloemen.  Uit iedere bol verschijnen minstens twee stelen die elk meerdere bloemen dragen.

Hoe de amaryllissen in wax worden gemaakt

De amaryllis (Hippeastrum) is een bolgewas. Het hele jaar door zijn specialisten op zoek naar de grootste en beste amaryllisbollen die te krijgen zijn. De doorsnee moet 10-12 cm of meer zijn. Die worden speciaal geselecteerd en gekeurd, want ze moeten aan hoge eisen voldoen om prachtig te kunnen gaan bloeien. Dat bloeien moet droog gebeuren. Dat betekent dat er geen voedingsstoffen en water hoeven te worden gegeven. Ze bloeien vanzelf op basis van de stoffen die de bollen in zichzelf hebben opgeslagen.  De uitgekozen bollen krijgen daarvoor eerst een speciale behandeling om te zorgen dat ze op het gewenste moment gaan bloeien. Als dat is gebeurd, wordt om de bol heen de waxlaag aangebracht. Dat moet heel precies gebeuren want het gebeurt met verwarmde, vloeibare was. Als die was te heet is, wordt de bol beschadigd. Is de was te koud, dan vloeit deze niet goed om de bol heen. De waxlaag moet ervoor zorgen dat de bol niet uitdroogt en al de erin opgeslagen voedingsstoffen behouden blijven.  De waxlaag is ook de eerste decoratielaag van de bol. Die basislaag kan allerlei kleuren hebben – wit, zwart, rood, paars, blauw, groen, roze, gemengde tinten, zelfs goud- of zilverkleurig, ook metallic-effecten worden wel aangebracht. Daarna kan die laag voor allerlei gelegenheden en feesten nog verder worden versierd. Bij GroenRijk worden de bollen nu met witte, zwarte of rode was geleverd en voorzien van een heerlijk winters laagje kunstsneeuw. Helemaal in de sfeer van deze tijd.

De verzorging

Eenvoudiger dan bij een amaryllisbol in wax kan de verzorging niet zijn. Zoals ook op het etiket bij iedere amaryllis in wax staat, het zijn ‘No Water Flowers’. Je hoeft bijna niets te doen. Onder in de gewaxte bol zit een ijzeren spiraal. Dat is een standaard. Die zorgt ervoor dat de bol niet omvalt, ook niet als de zware bloeistelen met bloemen er uit groeien. Zet je bol op z’n standaard op een lichte plek in je kamer. Niet in fel zonlicht, maar wel warm. Een kamertemperatuur van ca. 21 °C is perfect.  Zet hem zo neer dat je hem goed kunt zien, want de groeineuzen die er al uit steken beginnen al gauw te groeien. Dat gaat behoorlijk snel. Je kunt dagelijks verschil zien. Er verschijnen dan achtereenvolgend minstens twee sterke, holle stelen die  meestal 45 cm of meer lang worden. Vanaf drie tot zes weken na het neerzetten verschijnen aan de steeltoppen de prachtige bloemen. Die zijn heel  groot, soms wel 18 cm in doorsnee. Altijd minstens twee, maar vaak vier of zelfs nog meer. Een enorm rijk gezicht. En al die tijd heb je bijna niets extra hoeven doen – geen water geven, ook geen voeding – alleen maar genoten van die wonderbaarlijke groei. Op één ding na: je moet de bol op z’n standaard wel regelmatig een slagje draaien om te zorgen dat de stelen niet scheef naar het licht toe groeien. Doe je dat niet, dan kan het geheel topzwaar worden en is er toch kans op omvallen.

TIP: Je amaryllisbol in wax kun je niet overhouden en het volgende jaar opnieuw in bloei brengen. Hij bloeit dus maar één keer. Als hij is uitgebloeid moet je hem wegdoen. Ook als hij bladeren heeft ontwikkeld. Die kunnen naast de stelen ook uit de bol groeien. De plant heeft dan zo rijk gebloeid dat hij echt op is. De bol heeft zichzelf helemaal leeggebloeid.

In kort bestek

Amarylissen in wax (Hippeastrum) zijn ‘No Water Flowers’ – grote, speciaal behandelde amaryllisbollen. Zet ze eenvoudig op hun meegeleverde spiraalstandaard op een lichte en warme plek in je huis. Verder doe je niets. Na enkele weken zul je de prachtige bloemen aan hun hoge stelen zien verschijnen. Gegarandeerd. Water en voeding geven hoeft niet, want amaryllissen in wax zijn zogenaamde droogbloeiers. De creatief en kleurrijk gewaxte bollen zijn nu bij GroenRijk te koop. Zelfs voorzien van sfeervolle winterse kunstsneeuw. Ook een graag gekregen cadeau!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...
Muehlenbeckia met zilverstuikje: Stijlvolle warboel

Naast het bosrijke struikje Muehlenbeckia complexa vind je in deze unieke plantenmix het mooie zilverstuikje (Calocephalus). Samen vormen ze een fantastische duet dat de hele winter mooi blijft!

Speelse combinatie

De Muehlenbeckia complexa is een geweldig leuk laagblijvend en breeduit groeiend struikje met een heerlijke wirwar van stugge takjes en een deken van kleine donkergroene bladeren met een lichte paarse tint aan de rand. Hij komt oorspronkeli...

Lees meer...
Sneeuwbal bloeit al in de winter

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropisch...

Lees meer...