Met wie ben ik dikke vrienden?

Met wie ben ik dikke vrienden?

Zet je Sedum ‘Herbstfreude’ in je tuin, dan krijg je gegarandeerd bezoek. ‘Herbstfreude’ en vlinders zijn namelijk beste maatjes. Ook bijen doe je er een groot plezier mee. De schermen van deze vetplant vormen een wollig tapijt dat bestaat uit honderden piepkleine bloemetjes. Op zich al prachtig, maar als er vlinders en bijen op landen natuurlijk helemaal oogstrelend.

Vetkruid is een diehard

Vetkruid (Sedum) is een van de vier- tot vijfhonderd soorten uit de vetplantenfamilie (Crassulaceae). Sedum ‘Herbstfreude’ is een variant van de Roze hemelsleutel. Deze blad-succulent kan zowel tegen warmte als droogte omdat ze water in haar bladeren opslaat. Dat vocht houdt ze gedurende de dag vast, want de huidmondjes in haar bladeren openen alleen 's nachts. De planten worden 40 - 60 cm hoog. Door die hoogte zijn ze geschikt als snijbloemen. Afknippen lijkt misschien zonde, maar als je bedenkt dat ze in een vaas wel vier weken mooi kunnen blijven is de beslissing veel makkelijker gemaakt.

‘Herbstfreude’ doet haar naam eer aan!

Sedum ‘Herbstfreude’ bloeit als andere bloemen al gestopt zijn. Van augustus tot ver in oktober kun je rekenen op bloei. Daarbij neemt de plant een mooie aanloop. Het frisse blad in het voorjaar en de groene bloemen in de zomer zijn al bijzonder fraai. Aan het einde van de zomer kleuren de schermen van zacht naar fel roze. Hoe dieper we de herfst in gaan, hoe dieper ook de kleur.

Sedum kan het dak op!

In ons land komt een aantal soorten Sedum in het wild voor. De bekendste zijn Muurpeper (Sedum acre) en Wit vetkruid (Sedum album). Deze laatste wordt veel voor dakbedekking gebruikt. Het vermogen om water op te slaan in de bladeren komt in Nederland erg goed van pas. Dat ze zoveel in het wild voorkomen komt ook doordat Sedum zo’n gemakkelijke plant is. Als de bodem maar vochtdoorlatend is, wortelt Sedum zich er maar al te graag.

Vijf redenen om Sedum ‘Herbstfreude’ aan te schaffen:

  1. De kleurrijke Sedum ‘Herbstfreude’ oogt aantrekkelijk.
  2. ‘Herbstfreude’ geeft bloemen tot diep in de herfst.
  3. De planten hebben bijzonder weinig verzorging nodig.
  4. Volle zon is geen probleem en een plensbui ook niet, Sedum regelt haar eigen watervoorziening.
  5. Sedum ‘Herbstfreude’ groeit makkelijk uit tot een vol bloembed, maar woekert niet.
    Bonus: Volgend jaar heb je opnieuw plezier van Sedum ‘Herbstfreude’, ze is volledig winterhard.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...
Muehlenbeckia met zilverstuikje: Stijlvolle warboel

Naast het bosrijke struikje Muehlenbeckia complexa vind je in deze unieke plantenmix het mooie zilverstuikje (Calocephalus). Samen vormen ze een fantastische duet dat de hele winter mooi blijft!

Speelse combinatie

De Muehlenbeckia complexa is een geweldig leuk laagblijvend en breeduit groeiend struikje met een heerlijke wirwar van stugge takjes en een deken van kleine donkergroene bladeren met een lichte paarse tint aan de rand. Hij komt oorspronkeli...

Lees meer...
Sneeuwbal bloeit al in de winter

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropisch...

Lees meer...