Waarom gaan wij zo goed samen!

Waarom gaan wij zo goed samen!

Narcis en blauwe druif combineren schitterend. Dat komt omdat geel en blauw een complementair kleurpaar is. Van oudsher ervaren we dat als harmonisch. Grote schilders als Van Gogh maakten daar al dankbaar gebruik van. Ook door het hoogteverschil gaan beide bolgewassen zo mooi samen. Een perk met Narcissen kan je prachtig omzomen met blauwe druifjes.

Blauwe druifjes, druifhyacint of blauw klokje

De bolletjes die wij vooral kennen onder de naam blauwe druif komen oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied. Daar zoeken ze hun eigen weg in boomgaarden en wijngaarden. In Nederland zien we ze ook wel in het wild, bijvoorbeeld in de duinen of in grasvelden. Maar wie wacht tot ze spontaan opkomen is nog wel even zoet. Ga binnenkort even langs GroenRijk voor blauwe druifjes (Muscari). Daar vind je de bolletjes in potjes om in je tuin te poten én kant-en-klare mandjes en bakjes voor binnenshuis. 

Vrolijk het voorjaar in met Narcissus

Ben je de grijze januarimaand helemaal zat? Start februari dan met kleur in huis, of op je terras. Bij het lieflijke van blauwe druifjes passen statige narcissen als geen ander. De Blauwe Druifjes stralen met hun tientallen priegelige bloemetjes knusse gezelligheid uit. Narcissen ademen brutaliteit en zelfvertrouwen. Ze lijken je haast aan te kijken! Samen echt yin en yang!

Narcissen, alle varianten mogelijk

Vrijwel iedereen kent de trompetnarcis. Maar er zijn nog veel meer soorten én maten. Mooi in één kleur, of juist bont in combinaties en schakeringen van wit, roomgeel, roze, rood of oranje. Heb je de dubbele narcissen al gezien? Die hebben een volle bloemkop met meerdere kleine blaadjes. Helemaal in is de nonchalante weelderige look. Daarvoor zet je je narcis met potje en al in je lievelingsvaas of -kan. Je hebt nu een boeket en plant in een!

Drie do’s voor blakende bollen

  • Kies binnen voor een niet te warme plek. Bedenk dat blauwe druifjes en narcissen zich in dit koude jaargetijde zelfs buiten redden.
  • Knip uitgebloeide bloemen weg. Zo kan de narcis meer energie steken in volgende bloemen.
  • Bloemen zoeken het licht op. Draai het bakje waarin de bollen zitten daarom af en toe een slag. Dan houden ze mooie rechte stelen.
     

Tip 

Blauwe druifjes en narcissen kun je na de bloei mooi in de tuin planten. Wacht tot het loof en de bloemen afgestorven zijn en plant de bolletjes op een mooi plekje. Zelfs als je het bakje achteloos in een hoekje van je tuin leegschudt heb je volgend jaar een goede kans op een fleurige verrassing!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...
Bosviolen blijven maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het bosviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner en verfijnder dan...

Lees meer...
Peperomia’s: kleine planten met grootse bladeren

Peperomia’s zijn mooie, compacte planten die je huiskamer snel opfleuren. Ze verschillen van elkaar in grootte, bladvorm en kleur, maar vormen samen toch een hele leuke combinatie.

 

Peperomia’s verschillen vaak zo van elkaar, dat je eigenlijk niet door hebt dat ze familie zijn. Sommige hebben dik, vetplantachtig blad, anderen juist flinterdunne bladeren aan lange stengels. In de natuur zijn er naar alle waarschijnlijkheid wel meer dan 1000...

Lees meer...
Alocasia cucullata: tropisch geluk

De Alocasia is, met zijn grote, hartvormige bladeren op hoge stelen een zeer populaire kamerplant. De stijlvolle Alocasia cucullata valt extra op door prachtige frisgroene bladeren met prachtige nerven.

 
Groene olifantsoren

De grote groene, mooi generfde, hartvormige bladeren van de Alocasia cucullata doen denken aan wapperende olifantsoren, vandaar de leuke Nederlandse naam olifantsoor. De Alocasia groeit in de regenwoud...

Lees meer...