Verklaar je liefde aan de struikroos

Verklaar je liefde aan de struikroos

Wie is er nooit betoverd door de geuren en kleuren van rozen? Ze zijn er in vele soorten. Daarom is er vast een match te vinden met jouw tuin of balkon. Met een struikroos kun je veel kanten op. Van een struik met grote geurende rozen tot een miniplantje met kleine bloemen. Kom eens daten bij GroenRijk op zoek naar jouw ‘Rosa’!

Rozen zijn eeuwenoude bloemen waarvan, door allerlei veredelingen, steeds nieuwe soorten zijn gekweekt. Dankzij het rozenkleurenpalet waar je tegenwoordig uit kunt kiezen, kun je op vele manieren romantiek in je tuin of op je balkon brengen. Zacht en lieflijk met pastelkleuren of juist fel en gepassioneerd met uitgesproken tinten. Door de grote keuze vind je altijd wel een roos die past bij jouw smaak.

Struinen door struikrozensoorten 

De rozenfamilie is erg uitgebreid. Je kunt soorten onderverdelen in klimrozen, stamrozen en struikrozen. De meeste rassen, die met enkele takken uit de grond komen, vallen onder de struikrozen. Je kunt kiezen uit grote of kleine bloemen, trosrozen, bodembedekkers, de wat wildere heesterrozen, miniaturen van 50 tot 60 cm hoog, of reuzen die wel 2 meter halen. De meeste struikrozen bloeien van juni tot de eerste vorst. Ze blijven elegant stralen in een perk, border, haag of pot en hebben het naar hun zin op een plek waar minimaal 4 tot 5 uur zon per dag is. 

Rozengeur en maneschijn

Rozen houden van vruchtbare grond, dus maak een plantgat dat dieper en breder is dan de pot en vul dit met speciale rozengrond, ook verkrijgbaar bij GroenRijk. Veel struikrozen zijn geënt op een onderstam. Zorg dat dit punt zo’n vijf centimeter onder de grond blijft. De soorten die je in een pot koopt, kun je in de lente en zomer planten. Geef wat extra rozenmest in het vroege voorjaar en juni, en de Rosa (Latijn voor roos) komt helemaal tot bloei en beloont je met haar prachtige bloemen. 

Zo tem je de struikroos:

  • Snoei de roos tussen half maart en april als er geen vorst is.
  • Snoei tot ongeveer 15 centimeter terug, net boven 3 tot 5 ogen. 
  • Zorg dat het laatste oog waarboven je snoeit wat naar buiten wijst. 
  • Verwijder dode takken.
  • Geef direct na de snoei rozenmest.
  • Verwijder uitgebloeide rozen in de zomer.
  • Verwijder wilde scheuten uit de onderstam.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...
Muehlenbeckia met zilverstuikje: Stijlvolle warboel

Naast het bosrijke struikje Muehlenbeckia complexa vind je in deze unieke plantenmix het mooie zilverstuikje (Calocephalus). Samen vormen ze een fantastische duet dat de hele winter mooi blijft!

Speelse combinatie

De Muehlenbeckia complexa is een geweldig leuk laagblijvend en breeduit groeiend struikje met een heerlijke wirwar van stugge takjes en een deken van kleine donkergroene bladeren met een lichte paarse tint aan de rand. Hij komt oorspronkeli...

Lees meer...
Sneeuwbal bloeit al in de winter

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropisch...

Lees meer...