Celosia: Woonplant van de maand juli 2020

Celosia: Woonplant van de maand juli 2020

Het bonte gezelschap van de hanenkammen heeft een bijzondere plaats in het plantenassortiment. Met zijn kleuren en uitbundige bloemvormen is Celosia een opvallende verschijning met een welhaast sensuele uitstraling. De plant heeft meerdere verschijningsvormen: met vlammende toortsen, smalle staarten of een sprookjesachtige kam die eruitzien als hersenen. De kleuren zijn oogverblindend: wit, rood, geel, roze, paars, oranje, groen of meerkleurig. Celosia heeft een licht kruidige geur en geeft maandenlang plezier met haar bijzondere bloei. 

Herkomst 

Celosia groeit in de tropen en heeft zich vanuit Oost-Afrika, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië verspreid naar vele andere tropische gebieden. De plant behoort tot de amarantenfamilie (Amaranthaceae) waar ook andere flamboyante types als Amaranthus en Atriplex bij horen. Celosia staat symbool voor stoutmoedigheid. Als je iemand moed wilt toewensen voor iets spannends, dan is een Celosia plant zeer op zijn plaats. 

Verzorgingstips

  • Celosia staat het liefst op een koele en lichte plek; zo bloeien ze het langst. 
  • De planten hebben wat zachter blad waardoor ze meer verdampen en dus ook wat meer water nodig hebben, zeker bij warm zomerweer. Zorg dat de kluit niet uitdroogt. Enigszins slap hangend blad is een signaal van Celosia dat het tijd wordt voor een slokje. 
  • Voor een rijke bloei geef je de planten elke twee weken plantenvoeding en verwijder je de uitgebloeide bloemen. 
  • Zet Celosia niet in de buurt van de fruitschaal. Fruit geeft ethyleengas af dat ervoor zorgt dat bloemen sneller verouderen. 
  • In de zomermaanden kan Celosia ook naar buiten op het balkon of terras en als eenjarige tuinplant worden toegepast. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...
Muehlenbeckia met zilverstuikje: Stijlvolle warboel

Naast het bosrijke struikje Muehlenbeckia complexa vind je in deze unieke plantenmix het mooie zilverstuikje (Calocephalus). Samen vormen ze een fantastische duet dat de hele winter mooi blijft!

Speelse combinatie

De Muehlenbeckia complexa is een geweldig leuk laagblijvend en breeduit groeiend struikje met een heerlijke wirwar van stugge takjes en een deken van kleine donkergroene bladeren met een lichte paarse tint aan de rand. Hij komt oorspronkeli...

Lees meer...
Sneeuwbal bloeit al in de winter

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropisch...

Lees meer...