Cactus: Woonplant van de Maand augustus 2020

Cactus: Woonplant van de Maand augustus 2020

Was de cactus eerder trendy in strakke geometrische plastic potten, daarna deed ze mee met de natuurlijke uitstraling en nu wordt de stekelplant helemaal hip in folklore stijl. Cactussen zijn van alle markten thuis én woonplanten van de maand. 

Het verhaal van de Cactus

Of het nu de trendy geometrische vormen zijn of de ongenaakbare uitstraling, de Cactus is een spannende woonplant die in een interieur groot effect heeft en vaak generaties lang met zijn eigenaren meeleeft. De comeback van deze klassieker zit vooral in het feit dat het een heel makkelijke woonplant is en in de aparte uitstraling. 

Oorsprong van de Cactus

De stekelige verschijningsvormen die we cactussen (officiële naam: Cactaceae) noemen, komen uitsluitend voor in een groot verspreidingsgebied in Noord- en Zuid-Amerika, met een sterke concentratie in Mexico. De planten groeien vooral in droge woestijnachtige streken waar ze zich meesterlijk hebben aangepast aan de extreem droge omstandigheden en tijdens het survivallen ook nog kans zien zich voort te planten. 
De naam cactus is afkomstig van het Griekse woord 'kaktos', wat 'gestekelde plant' betekent. Iedere cactus is een succulent, maar niet alle succulenten zijn cactussen. Net als vele andere vetplanten hebben cactussen succulente eigenschappen, het vermogen om vocht op te slaan in hun dikke, vlezige stam en stengels. Deze reservoirs dienen om droge periodes te kunnen overbruggen. Cactuswortels zijn sterk ontwikkeld en liggen meestal dicht onder het oppervlak om in regentijden zoveel water als maar mogelijk is op te slokken.
Aan de stengels bevinden zich areolen, de plaats waar eigenlijk de bladeren zouden moeten zitten. Bij de Cactus hebben die zich ontwikkeld tot plantdelen, zoals doorns, stekels, glochiden (bundels haren met weerhaakjes) en bundels lange haren. De opperhuid van de Cactus is van een waslaag voorzien om verdamping tot een minimum te beperken. De Cactus wordt al eeuwen gekweekt, meestal door echte liefhebbers. 

Verzorgingstips

  • De verzorging van cactussen is eenvoudig. Om de planten ieder jaar ook goed in bloei te krijgen, kun je het beste in de zomer wat meer water geven en in de winter minder. Dit is mede afhankelijk van de soort en de grootte van de plant.
  • Teveel water is nooit goed, het is beter om de grond te laten uitdrogen, voor de plant opnieuw water te geven. 
  • In de zomer kan een cactus warm en zonnig staan, zelfs buiten op terras of balkon. In de winter is de standplaats koeler en licht. Deze rustperiode in de winter helpt de cactus om in het voorjaar te gaan bloeien.
  • Indien de plant overgepot moet worden een vrij arme grondsoort gebruiken. Speciale cactusgrond is hiervoor in de handel te koop.
  • Plaats de planten op een veilige plaats wanneer er kinderen of huisdieren aanwezig zijn. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...
Bosviolen blijven maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het bosviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner en verfijnder dan...

Lees meer...
Peperomia’s: kleine planten met grootse bladeren

Peperomia’s zijn mooie, compacte planten die je huiskamer snel opfleuren. Ze verschillen van elkaar in grootte, bladvorm en kleur, maar vormen samen toch een hele leuke combinatie.

 

Peperomia’s verschillen vaak zo van elkaar, dat je eigenlijk niet door hebt dat ze familie zijn. Sommige hebben dik, vetplantachtig blad, anderen juist flinterdunne bladeren aan lange stengels. In de natuur zijn er naar alle waarschijnlijkheid wel meer dan 1000...

Lees meer...
Alocasia cucullata: tropisch geluk

De Alocasia is, met zijn grote, hartvormige bladeren op hoge stelen een zeer populaire kamerplant. De stijlvolle Alocasia cucullata valt extra op door prachtige frisgroene bladeren met prachtige nerven.

 
Groene olifantsoren

De grote groene, mooi generfde, hartvormige bladeren van de Alocasia cucullata doen denken aan wapperende olifantsoren, vandaar de leuke Nederlandse naam olifantsoor. De Alocasia groeit in de regenwoud...

Lees meer...