Croton: Woonplant van de Maand oktober 2020

Croton: Woonplant van de Maand oktober 2020

Groen, geel, rood, oranje, bruin, paars, zwart – met de flamboyante Croton haal je de gloed van de herfst naar binnen. Het is een zeer opvallende plant met dikke, glanzende bladeren die uitstralen dat de natuur een buitengewoon goede dag had toen ze deze beauty verzon. De bekendste is de bonte Croton, maar er zijn ook soorten met enkel een geel-groene tekening. Je hebt keuze in kleine en grote bladeren en er is er ook eentje met smal, golvend blad. Het is één van de weinige bladplanten die direct zonlicht verdraagt. Officieel heet hij Codiaeum variegatum.

Herkomst 

De Croton groeit op het vaste land van Zuidoost-Azië en de Indische Archipel, onder andere in Indonesië. In veel landen wordt de plant als afscheiding gebruikt, de Croton kan in die streken hoog worden en uitdijen als houtige struik. Als woonplant tref je meestal medium tot XL exemplaren aan. De naam is afgeleid van het Griekse kroton. Dat betekent teek en heeft te maken met de zaden van de plant die op teken lijken. Codiaeum behoort tot de familie van de Euphorbiaceae waar ook andere bekende woonplanten toe behoren zoals kerstster en Christusdoorn.

Keuze assortiment Croton

Er zijn veel verschijningsvormen van groot tot klein, inclusief cultivars met verschillende bladvormen en bladtekeningen. Allemaal behoren ze tot de soort C. variegatum, hetgeen bont of gevarieerd betekent en naar het veelkleurige blad verwijst. Enkele grootbladige cultivars zijn: Excellent, Petra, Norma, Mrs. Iceton, Nervia, Tamara en Wilma. Enkele kleinbladige cultivars zijn: Gold Star, Gold Finger, Gold Sun, Mammi en Yellow Banana. 

Verzorgingstips

    •    De Croton staat graag op een lichte tot zonnige plek. Laat de plant eerst wennen aan een zonnige plek, om te voorkomen dat het blad verbrandt.

    •    De kluit nooit helemaal laten uitdrogen, oppassen voor te koud gietwater in de winter, dat kan bladval veroorzaken. 

    •    De Croton houdt van een douche of een spraybeurt, in de zomer kan de plant ook even naar buiten in een regenbui. 

    •    Geel of lelijk blad kan worden weggehaald.

    •    Wanneer de plant te hoog of minder mooi is geworden, kan hij gesnoeid worden, het beste in de lichtarme wintermaanden. 

    •    Eens per maand wat kamerplantenvoeding geven. 

    •    In de wintermaanden bij voorkeur een tijdje in een koelere ruimte zetten (het moet er wel minimaal 15ºC zijn) om hem tot rust te laten komen. 

    •    In de zomermaanden kan de Croton op het terras of op het balkon staan, mits de temperatuur niet beneden de 15 graden zakt.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...
Muehlenbeckia met zilverstuikje: Stijlvolle warboel

Naast het bosrijke struikje Muehlenbeckia complexa vind je in deze unieke plantenmix het mooie zilverstuikje (Calocephalus). Samen vormen ze een fantastische duet dat de hele winter mooi blijft!

Speelse combinatie

De Muehlenbeckia complexa is een geweldig leuk laagblijvend en breeduit groeiend struikje met een heerlijke wirwar van stugge takjes en een deken van kleine donkergroene bladeren met een lichte paarse tint aan de rand. Hij komt oorspronkeli...

Lees meer...
Sneeuwbal bloeit al in de winter

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropisch...

Lees meer...