Vanaf eind april begint een nieuw bloeiseizoen voor de geranium. Deze vrolijke zomerbloeier zorgt tot diep in het najaar voor kleur en geur op het balkon of terras. Ze zijn zeer geschikt om in potten en bakken te planten.
Kleur en geur
Geranium (botanische naam: Pelargonium) is een van de populairste planten voor op balkon of terras. Dat komt niet alleen door het gevarieerde kleurenpalet, ook de verschillende bloeiwijzen en de frisse, fruitige geur maakt de zomerbloeier haast onweerstaanbaar. En de verzorging is eenvoudig. Behalve witte, roze, rode en paarse geraniums zijn tegenwoordig ook meerkleurige soorten verkrijgbaar. Behalve de bekende Franse geranium (P. grandiflorum) zijn er onder meer ook hangende (P. peltatum) en zogenoemde ‘staande’ soorten (P. zonale). Ze zijn allemaal rijkbloeiend, behalve de geurgeranium. Die heeft mooi frisgroen blad en verspreidt een heerlijk parfum variërend van citroen- tot appelgeur!
Zomercombinaties
Voor wie maximaal wil genieten van een bloemrijk balkon of terras… geraniums zijn ideaal. Je kunt uiteraard een pot vullen met alleen witte geraniums, maar zet ook eens verschillende soorten en kleuren door of bij elkaar voor een extra zomers effect. Geranium kun je bovendien uitstekend combineren met andere zomerbloeiers zoals Verbena, Petunia en Salie.
Creatief
Heb je een klein balkonnetje of geen plek voor een grote bak op het terras? Ga dan verticaal tuinieren. Geraniums zijn prachtig in potten of manden aan de muur en een afgedankte stellingkast tover je zo om tot een fleurige ‘flat’ vol geraniums. Maximaal genieten op een minimale oppervlakte! Autobanden versleten? Geef ze een tweede leven als hangende ‘bloemband’ aan een muur of schutting. Een laag potgrond erin en planten maar. Liever geen zwarte band? Geef ‘m dan een likje verf!
Verzorging
Om te genieten van een rijke en langdurige bloei heb je gelukkig geen groene vingers nodig. Drie eenvoudige tips:
- Geef regelmatig water. Als de potgrond licht vochtig aanvoelt, is het prima!
- Voeg eens per twee weken (vloeibare) plantenvoeding toe aan het gietwater. Er zijn ook langwerkende voedingskegels die je in de grond kunt stoppen. Dan hoef je het hele bloeiseizoen geen voeding meer te geven.
- Haal de uitgebloeide bloemetjes steeds weg. De geranium maakt dan snel nieuwe knoppen en je zult zien dat je dan geniet van een rijke bloei (tot diep in het najaar).
Kijk ook eens naar de volgende berichten:
Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.
Licht in de duisternis
In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...
Lees meer...Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!
Winterwonder
Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...
Naast het bosrijke struikje Muehlenbeckia complexa vind je in deze unieke plantenmix het mooie zilverstuikje (Calocephalus). Samen vormen ze een fantastische duet dat de hele winter mooi blijft!
Speelse combinatie
De Muehlenbeckia complexa is een geweldig leuk laagblijvend en breeduit groeiend struikje met een heerlijke wirwar van stugge takjes en een deken van kleine donkergroene bladeren met een lichte paarse tint aan de rand. Hij komt oorspronkeli...
Lees meer...Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.
Veelzijdige vroegbloeier
Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropisch...
Lees meer...