Alvast voorjaar met de Japanse roos

Alvast voorjaar met de Japanse roos

De Japanse roos (Camellia japonica) kan al vanaf februari kleur aan je tuin geven met uitbundige bloemen. Deze wintergroene heester met glanzende, donkergroene bladeren siert je tuin het hele jaar door. 

 

Reusachtig roosachtig

Zoals de naam al verraad komt de Camellia japonica oorspronkelijk uit Japan, maar ze groeit in het wild ook volop in China, Taiwan en Zuid-Korea. De Nederlandse naam Japanse roos dankt deze schoonheid aan haar sierlijke en grote, meestal helderrode, roze of zuiverwitte bloemen die wel wat op rozen lijken. Afhankelijk van de soort bloeit ze al in februari en gaat daar tot in april mee door. De grote donkergroene bladeren blijven ook in de winter glanzen. Er bestaan enorm veel gekweekte soorten. Velen kunnen wel drie tot zelfs vijf meter hoog worden en ongeveer anderhalve meter breed.

 

Ochtendhumeur

De Camellia japonica groeit traag, dus je kunt een jonge plant ook jarenlang op een bescheiden plekje kwijt. Al in de zomermaanden zie je nieuwe bloemknoppen aan de winter-groene heester verschijnen. De bloeiende Japanse roos houdt niet van vroege ochtendzon omdat de opengaande bloemen na nachtvorst dan kunnen beschadigen. Ook als het laat in de winter nog vriest kunnen haar bloemen bevriezen. Zet de plant daarom op een beschut plekje in wat lichte schaduw of halfschaduw. Je helpt haar met een licht zurige en goed waterdoorlatende bodem.

 

De beste omstandigheden

Met deze tips verzorg je de Japanse roos optimaal:

  • Deze heester houdt niet van droogte, maar ook niet van natte wortels. Houd de aarde tijdens droge periodes wel vochtig, het liefst met zacht water uit je regenton.
  • De plant heeft niet veel bemesting nodig, geef haar in de zomer eventueel wat kalkvrije organische mest.
  • De meeste gekweekte soorten zijn redelijk winterhard en wintergroen. Dek de gevoelige bloemknoppen bij strenge vorst wel goed af en zet planten in pot binnen op een koele plek.
  • Omdat de Japanse roos traag groeit, hoef je haar nauwelijks te snoeien. Knip direct na de bloei eventueel alleen wat uitstekende takken weg.

 

Zuur hoekje

Het geeft een mooi effect als je de Japanse roos plaatst tussen andere zuurminnende planten zoals Bergthee (Gaultheria procumbens), Rododendron (Rhododendron) en Skimmia (Skimmia japonica). Zo ontstaat er een mooie, groenblijvende plek in je tuin.
 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...
Muehlenbeckia met zilverstuikje: Stijlvolle warboel

Naast het bosrijke struikje Muehlenbeckia complexa vind je in deze unieke plantenmix het mooie zilverstuikje (Calocephalus). Samen vormen ze een fantastische duet dat de hele winter mooi blijft!

Speelse combinatie

De Muehlenbeckia complexa is een geweldig leuk laagblijvend en breeduit groeiend struikje met een heerlijke wirwar van stugge takjes en een deken van kleine donkergroene bladeren met een lichte paarse tint aan de rand. Hij komt oorspronkeli...

Lees meer...
Sneeuwbal bloeit al in de winter

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropisch...

Lees meer...