Digitalis 'Pink Panther': een roze powerplant

Digitalis 'Pink Panther': een roze powerplant

Hij is net zo roze als de panter uit de gelijknamige tekenfilm en bloeit eindeloos: de Digitalis purpurea 'Pink Panther'. De plant heeft bovendien een wild dierenprintje in zijn roze kelken. Deze fleurige aandachtstrekker is een nieuwe veredeling van het tweejarige vingerhoedskruid.

 

Wildebras

De Latijnse benaming Digitalis betekent hetzelfde als de Nederlandse naam vingerhoedskruid en verwijst naar de dopvormige bloemen. Deze  tweejarige plant met een roze tot rozepaarse kleur haalt makkelijk een hoogte van één meter of meer en komt op veel plekken in Europa en Noord-Afrika in het wild voor. Hij zaait zich erg gemakkelijk uit. Gewoon vingerhoedskruid groeit ook op moeilijke plekken, op ruig terrein of in de schaduw onder bomen en struiken. Voor je het weet staat je tuin er vol mee. Maar dat geldt niet voor de 'Pink Panther'!

 

Eindeloos

De Digitalis purpurea 'Pink Panther' is een meerjarige veredelde plant die zich niet uitzaait. De kleur roze is intens en binnen in de kelken vind je een stippenpatroon in ‘panterprint’. Dit vingerhoedskruid groeit bossig met veel scheuten vol bloemen die eindeloos bloeien, van juni tot wel in oktober. Bijen en hommels zijn gek op de stengels vol bloemen die 50 tot 90 cm hoog worden. De 'Pink Panther' kan ook nog eens goed tegen droogte en regen, groeit zowel in de zon als de schaduw en staat erg mooi in een natuurlijke, duurzame tuin.

 

Getemd wild

De 'Pink Panther' kan veel aan en houdt stand op allerlei plekken. Toch is het handig om het volgende te weten:

  • Deze plant groeit overal, maar bloeit in de schaduw wat minder uitbundig dan in de zon. 
  • Bij lange droogte heeft hij wel wat extra water nodig. Geef niet steeds een beetje, maar af en toe veel tegelijk. Zo wordt de plant wordt niet lui en wortelt diep.
  • Als je de 'Pink Panther' in goede waterdoorlatende grond zet, komt hij niet snel in een plas te staan.
  • Bijmesten is niet nodig.
  • Pak de 'Pink Panther' het beste met handschoenen aan. Hij is namelijk giftig.

 

Medicijn

Vroeger werd vingerhoedskruid, vanwege de stof digoxine, ook als medicijn gebruikt. Het verbetert de pompfunctie van het hart en verlaagt het aantal slagen als het hart te snel klopt. Tegenwoordig wordt digoxine synthetisch vervaardigd en is vingerhoedskruid gewoon een prachtige aanwinst voor je tuin!

 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...
Muehlenbeckia met zilverstuikje: Stijlvolle warboel

Naast het bosrijke struikje Muehlenbeckia complexa vind je in deze unieke plantenmix het mooie zilverstuikje (Calocephalus). Samen vormen ze een fantastische duet dat de hele winter mooi blijft!

Speelse combinatie

De Muehlenbeckia complexa is een geweldig leuk laagblijvend en breeduit groeiend struikje met een heerlijke wirwar van stugge takjes en een deken van kleine donkergroene bladeren met een lichte paarse tint aan de rand. Hij komt oorspronkeli...

Lees meer...
Sneeuwbal bloeit al in de winter

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropisch...

Lees meer...