Sfeervolle kerst met perfecte dwergspar

Sfeervolle kerst met perfecte dwergspar

De Picea glauca Perfecta is een kegelvormig lichtgroen kerstboompje, dat zowel binnen als in je tuin of balkon prachtig staat. Hij is zeer winterhard en groeit erg traag, waardoor je er lang van blijft genieten.

 

Ideale kerstboom

De grote groenblijvende witte spar of Canadese spar komt niet alleen veel voor in Canada, maar ook in noordelijke delen van de Verenigde Staten. De Picea glauca 'Conica' is een gekweekte dwergvorm met vrij zachte naalden en een prachtige kegelvorm, en de ‘Perfecta' is daar weer een geperfectioneerd gekweekt vervolg op. De mooie kegelvormige groei is zeer vol en de kleur nog wat lichter zachtgroen. Hij is ideaal voor in de tuin, maar ook in een pot op je terras of balkon én natuurlijk als kleine kerstboom in huis!

 

Binnen én buiten

Uiteraard is de Picea glauca Perfecta wintergroen en zeer winterhard. Hij groeit erg traag en wordt na vele jaren uiteindelijk zo’n 250 cm hoog en 60 cm breed. Deze dwergspar past buiten prima tussen andere lagen bomen of als solitair in bijvoorbeeld een heidetuin of een kleine stadstuin, maar staat ook prachtig in een mooie bak of pot. Geef hem een beschutte plek in de zon of halfschaduw in licht vochtige, maar ook goed waterdoorlatende grond.

 

Nauwelijks omkijken naar

De Picea glauca Perfecta is onderhoudsvriendelijk. Als je hem tijdens de donkere dagen binnen zet, hoef je alleen hier op te letten:

  • Zet je boom binnenshuis op een lichte plek, niet té dicht bij de verwarming.
  • De dwergspar wil in huis ook af en toe een slokje water, maar zorg dat de kluit niet té nat wordt.
  • Bespuit het boompje niet met een kleurspray.

 

Weer naar buiten

Na de kerstdagen kun je deze dwergspar in de volle grond in je tuin of in een plantenbak planten. Let daarbij op de volgende punten:

  • Uiteraard plant je de ‘Perfecta' alleen als het niet vriest en de grond niet bevroren is.
  • Deze dwergspar houdt van lichtzure tot neutrale grond. Voeg eventueel wat tuinturf toe aan de tuinaarde.
  • In een pot kun je dit boompje het beste in heideplantengrond zetten.
  • Geef na het planten in de eerste weken regelmatig water.

 

Lang plezier

Vanwege zijn trage groei hoef je dit boompje nauwelijks te snoeien. Knip tijdens de zomermaanden eventueel wat rommelige takjes weg. Zo houd je jarenlang plezier van dit prachtige boompje!

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...
Muehlenbeckia met zilverstuikje: Stijlvolle warboel

Naast het bosrijke struikje Muehlenbeckia complexa vind je in deze unieke plantenmix het mooie zilverstuikje (Calocephalus). Samen vormen ze een fantastische duet dat de hele winter mooi blijft!

Speelse combinatie

De Muehlenbeckia complexa is een geweldig leuk laagblijvend en breeduit groeiend struikje met een heerlijke wirwar van stugge takjes en een deken van kleine donkergroene bladeren met een lichte paarse tint aan de rand. Hij komt oorspronkeli...

Lees meer...
Sneeuwbal bloeit al in de winter

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropisch...

Lees meer...